miercuri, 2 septembrie 2009

Inmultirea talantilor

"Talantul este o ,,moneda" cu care se lucreaza spre imbogatirea, spre inmultirea a ceea ce avem in sufletul nostru: in credinta noi avem cel putin un talant, unii poate au 2, altii poate au 5, dupa cum i-a inzestrat Bunul Dumnezeu.
Ceea ce trebuie sa avem noi in vedere si ce trebuie sa facem noi, este sa nu ne multumim doar sa pastram ceea ce am primit, ci sa lucram cu ce am primit ca sa se inmulteasca binele in sufletul nostru, in viata noastra si in viata altora (,,Fiecare dupa darul pe care 1-a primit, slujiti-va unii altora ca niste buni iconomi ai harului celui de multe feluri al lui Dumnezeu" -1 Pt. 4,10).
Se stie ca ceea ce faci te si face. Adica fiecare dintre noi suntem ceea ce am realizat in afara si inauntru, fiecare dintre noi devenim ceea ce am actionat. Orice fapta buna care o facem, este si a noastra si a altuia. Orice fapta buna pe care o facem pentru altul ne ramane si noua. Orice fapta buna pe care o facem, ne realizeaza pe noi insine, asa incat fiecare dintre noi suntem si rezultatul actiunilor noastre, a lucrarilor noastre.
Avem fiecare daruri de la Dumnezeu sa le folosim. Sa le folosim lucrand cu ele. Sa le folosim acolo unde este datoria, acolo unde suntem in masura de ele. Sa folosim darurile Lui Dumnezeu pe care le avem, ca sa adaugam la ele ceea ce se poate adauga prin implinirea binelui in aceasta lume. La sfarsit va veni vremea sa dam socoteala inaintea Celui ce ne-a dat noua darurile. Si dam socoteala inaintea Lui Dumnezeu de ce am primit si de ceea ce am adaugat.
Sa fim cu luare-aminte ca sa se poata spune fiecaruia dintre noi: ,,Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune; intra intru bucuria domnului tau ". Sa luam aminte ca nu cumva pentru nelucrarea noastra, pentru nepasarea noastra sa ni se spuna si noua ,,sluga vicleana si lenesa". Sa fim sluga credincioasa si buna si sa nu fim sluga necredincioasa si lenesa.
Ne rugam Bunului Dumnezeu sa ne intelepteasca, ca sa ne cunoastem fiecare dintre noi talantul si sa-l folosim dupa putere si dupa pricepere, spre preamarirea lui Dumnezeu si spre binele sunetului nostru si binele celor din jurul nostru.
Sa inmultim binele, iubirea, sa inmultim rabdarea, sa inmultim tot ce poate fi muncit prin noi in aceasta lume, si atunci va fi bine, si atunci vom avea posibilitatea sa intram cu bucurie in Imparatia lui Dumnezeu.
Domnul Nostru Iisus Hristos vrea sa avem bucurie si chiar Domnul nostru Iisus Hristos ne pregateste bucuria, in care putem intra numai daca suntem vrednici slujitori ai Mantuitorului, numai daca ne-am implinit datoria.
Sa dea Bunul Dumnezeu sa ne implinim datoria noastra. Caci aceasta este si spre binele nostru si spre binele altora si mai ales a celor ce sunt in jurul nostru.
Binecuvantarea Domnului sa vie peste noi cu al Sau dar, cu a Sa iubire de oameni, ca sa intelegem, ca sa ne inteleptim, ca sa ne luminam. Sa vie peste noi binecuvantarea lui Dumnezeu, ca sa putem ajuta pe omul de langa noi in masura in care ar trebui.
Fie numele Domnului binecuvantat de acum si pana in veac; invata-ne pe noi Doamne, ca sa dobandim inima inteleapta, sa fim sluga buna si credincioasa si sa intram intru bucuria Ta, de acum si pana in veac. Amin!"
Din "Credinta lucratoare prin iubire - Predici la duminicile de peste an", Arhim. Teofil Paraian

2 comentarii: