duminică, 1 ianuarie 2012

Eu v-am botezat pe voi cu apă, El însă vă va boteza cu Duh Sfânt.

Duminică, 1 ianuarie 2012, o împătrită sărbătoare pentru creştini!
Astăzi este ziua Domnului, în care sărbătorim praznicul împărătesc Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului, ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare şi prima zi a Noului An 2012.
O zi cu adevărat mare!
La Sfânta Liturghie de azi se citeşte:
Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel, 4, 5-8
Tu fii treaz în toate, suferă răul, fă lucru de evanghelist, slujba ta fă-o deplin! Că eu de-acum mă jertfesc şi vremea despărţirii mele s-a apropiat. Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptăţii, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce au iubit arătarea Lui.
Evanghelia după Marcu 1, 1-8
Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Precum este scris în proorocie (la Maleahi) şi Isaia: "Iată Eu trimit îngerul Meu înaintea feţei Tale, care va pregăti calea Ta. Glasul celui ce strigă în pustie: Gătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui". Ioan boteza în pustie, propovăduind botezul pocăinţei întru iertarea păcatelor. Şi ieşeau la el tot ţinutul Iudeii şi toţi cei din Ierusalim şi se botezau de către el, în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele. Şi Ioan era îmbrăcat în haină de păr de cămilă, avea cingătoare de piele împrejurul mijlocului şi mânca lăcuste şi miere sălbatică. Şi propovăduia, zicând: Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălţămintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apă, El însă vă va boteza cu Duh Sfânt.
În 2012 trebuie să fim buni! Şi mai buni decât până acum…
Ne aşteaptă un an greu, cu multe încercări, trupeşti şi sufleteşti, iar grijile ne vor urmări zi de zi…
Pentru ca să ne păstrăm sufletul curat şi mintea limpede, fără să ne copleşească grijile, problemele de tot felul, reale sau nu, trebuie să ne rugăm să avem credință, răbdare şi dragoste în noi şi între noi.
Să ne facem datoria de buni creştin şi să nu-i uităm pe cei care au nevoie de noi! Doamne ajută!
Cu dragoste, să amintim şi să luăm aminte la câteva dintre învăţăturile Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, care să ne îmbogăţească sufleteşte şi ne întărească pe calea mântuirii:
  1. Când tu vorbeşti în ascuns cu tine însuţi, cuvintele tale sunt cercetate în cer. De aceea şi răspunsurile îţi vin de acolo.
  2. Când gândirea nu se mai împrăştie printre cele din afară şi nu se mai împrăştie în lume, prin simţuri, ea se întoarce spre sine. Prin sine, mintea se ridică până la contemplarea lui Dumnezeu.  
  3. Om desăvârşit este acela care iubeşte adevărul şi dreptatea, care Îl iubeşte pe Dumnezeu.
  4. Fericit este acela care nu gândeşte rău.  
  5. Raţiunea porneşte de la cunoaştere pentru a ajunge la credinţă.
  6. Binele nu-l găsim în cele trecătoare, ci suntem chemaţi să ne împărtăşim din bunurile cele veşnice şi adevărate.  
  7. Nu-l invidiaţi pe cel bogat pentru averea sa, pe cel puternic pentru demnitatea sa şi pe cel înţelept pentru ştiinţa sa, căci toate acestea sunt mijloace ale virtuţii doar pentru cei care le întrebuinţează bine, fiindcă fericirea nu stă în ele însele. 
  8. Dumnezeu nu se uită la fapte, ci la dragostea cu care au fost făcute. Nu e nimic mult, când oamenii iubesc puţin, aşa cum nu este puţin, când oamenii iubesc mult.
  9. Ascultarea este scara cea mai scurtă către cer.  
  10. Am căzut prin păcat, dar ne ridicăm prin căinţă. 
  11. Păcatul este o rană care, ascunsă de ochiul medicului, devine incurabilă. 
  12. Nimic nu este atât de propriu firii noastre ca a fi în comuniune cu alţii, a avea nevoie unii de alţii şi a ne iubi unii pe alţii.

4 comentarii:

  1. La mulţi ani, in Dragostea Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajută! Mulţumesc mult, dragă Adriana!
    Şi eu îţi doresc Mulţi Ani Binecuvântaţi!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani!
    Idi doresc din toata inima un an bun si frumos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa sa ne ajute Dumnezeu! Sa avem parte de sanatate, liniste si pace in suflet!

    RăspundețiȘtergere