sâmbătă, 27 august 2011

Sfântul Mucenic Fanurie

În urmă cu doi ani, datorită Adrianei, l-am cunoscut pe Sfântul Mucenic Fanurie care, prin bunătatea şi dragostea lui, m-a ajutat să trec mai uşor peste încercările din viaţa mea.
Sfântul Mucenic Fanurie, mare mărturisitor al credinţei în Hristos, a fost dus la moarte de către necredincioşii care l-au prigonit pe când avea vârsta de doar 19 ani. Se spune că mama sfântului ar fi fost o mare păcătoasă, toate eforturile făcute pentru a o converti şi pe ea la credinţa în Hristos dovedindu-se zadarnice. Asta nu L-a împiedicat însă nici o clipă pe Sfântul Mucenic Fanurie să se roage neîncetat pentru mântuirea ei. Astfel, tot după cum spune sfânta tradiţie, atunci când păgânii au venit să-L ucidă cu pietre, sfântul a exclamat:  
"Pentru aceste osteneli, Doamne, ajută-le tuturor celor care se vor ruga pentru mântuirea mamei lui Fanurie".
La rugămintea celui ce şi-a dat viaţa pentru Împăratul Luminii, stă scris cum că Domnul însuşi i-ar fi răspuns:  
"Fie, Fanurie, după cuvântul Tău! Cel ce te va chema pe tine în ajutor să fie ascultat de mine, iar tu vei fi ajutorul celor în nevoi".
De fiecare dată când cel ce se roagă cu nădejde Sfântului Mucenic Fanurie, ajutorul Său este grabnic, mulţime de credincioşi fiind copleşiţi de dragostea şi sprijinul cu care S-a arătat de fiecare dată. Pentru a primi acest ajutor mult aşteptat, cel care i se închină – citind Acatistul şi rugăciunea către Sf Fanurie, în faţa icoanei şi cu lumânare aprinsă, trebuie ca vreme de 9 zile la rând să prepare o turtă, cu făină, ulei şi zahăr, care se împarte săracilor. După ajutorul primit, se face iar o plăcintă mai mare, drept mulţumire pentru Sfântul, care se împarte tot la săraci. (sursa aici)

Vă îndemn să citiţi mai multe despre viaţa şi pătimirile Sfântului Mucenic Fanurie aici, precum şi pe blogul Adrianei (http://adriana-dardindar.blogspot.com/search/label/SFANTUL%20MUCENIC%20FANURIE).

3 comentarii:

  1. Ma bucur tare mult ca cele citiote pe blogul meu ti-au fost de folos.

    Poti pune acest link spre mine
    http://adriana-dardindar.blogspot.com/search/label/SFANTUL%20MUCENIC%20FANURIE
    pentru ca aici am strans toate postarile legate de acest sfant drag mie.
    Vezi ca am postat azi si o reteta.

    Cu mare bucurie am constata ca azi la slujba de pomenire, mama sfantului Fanurie a fost pomenita pe 4 pomelnice.

    Iti doresc sa ia parte numai de bucurii duhovnicesti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult Adriana. Sa ne ajute Domnul!

    RăspundețiȘtergere