marți, 8 noiembrie 2011

Sfinţii cei darnici - Mihail şi Gavriil

Începutul lunii noiembrie aduce cu sine o sărbătoare cu o semnificaţie specială. O sărbătoare închinată Îngerilor – acele fiinţe cereşti, duhuri slujitoare, mesagerii lui Dumnezeu în lumea noastră şi ocrotitori ai oamenilor – Arhanghelii Mihail şi Gavriil (Gabriel) împreună cu toţi Îngerii.
Arhanghelii sunt marii vestitori cereşti - ei au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, de a descoperi voia lui Dumnezeu către oameni. În Sfânta Scriptură sunt amintiţi în mai multe rânduri cei doi mari Arhangheli – “voievozi ai oştilor cereşti” – Mihail şi Gavriil, care au avut un rol deosebit în istoria mântuirii oamenilor, mai ales în acele momente deosebite care au marcat mersul umanităţii.
Mihail - al cărui nume înseamnă “puterea lui Dumnezeu“ - este cel dintâi din ceata Sfinţilor Arhangheli. El este înfăţişat în iconografie purtând sabie de foc, simbol al puterii sale cereşti şi are menirea de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a-i ajuta pe oameni să biruiască puterea vrăjmaşilor.
Gavriil (Gabriel) - al cărui nume înseamnă “bărbat al lui Dumnezeu“- este Arhanghelul bunelor vestiri, cel care are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele dumnezeieşti, veştile cel bune ale evenimentelor mântuitoare. 
În iconografie el poartă în mână ori o floare de crin - simbol al purităţii şi al bucuriei - ori o sferă cu însemnele lui Iisus Hristos. Este un simbol al blândeţei şi bunătăţii. Pentru aceasta a fost ales şi trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria din Nazaret, ca să-i vestească taina cea mare a întrupării Fiului lui Dumnezeu. Tot el a adus vestea zămislirii Fecioarei Maria către Sfinţii părinţi Ioachim şi Ana. El a vestit în templu, Sfântului Zaharia, că soţia sa Elisabeta va naşte pe Sfântul Ioan Botezătorul.
Să nu uităm că Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi Îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi oameni. Ei au grijă şi milă de creştini şi-i ajută pe calea mântuirii. Prezenţa oştirii cereşti în viaţa noastră este o prezenţă dorită de Dumnezeu, pentru că este spre ajutorul nostru, al oamenilor. 
Fiecare om are un Înger păzitor, o prezenţă celestă în viaţa fiecăruia. Îngerul este un sol divin, un binevestitor al Domnului în viaţa fiecăruia, un apărător şi păzitor de nefastele ispitiri demonice, cu care suntem încercaţi în timpul vieţii. 
De vom şti să trăim în armonie, în iubire, în viaţă curată şi în rugăciune, mare bucurie am aduce tuturor îngerilor! 
(Sursa - Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil - 8 noiembrie)
LA MULŢI ANI
tuturor celor care poartă numele celor doi sfinţi!

Un comentariu:

  1. Buna seara,
    imi cer iertare ca va deranjez dar vin cu rugamintea la d-voastra de a publica pe blogul d-voastra un logo cu blogul pe care il detin http://safimoameni.blogspot.com/
    doresc sa ajut si eu la randul meu.astept raspuns la pagina mea de e-mail placintavlad@yahoo.com sau comentariu pe blog.Multumesc pentru intelegere

    RăspundețiȘtergere